Resultaten waar we trots op zijn

Officiële aftrap Catharina Onderzoeksfonds

Piet Batenburg, voorzitter Raad van Bestuur, onthulde een levensgrote afbeelding van Maartje Eradus in de centrale hal van het ziekenhuis. Hiermee werd de officiële aftrap gegeven voor het werven van donateurs voor het Catharina Onderzoeksfonds. Ook werd de promotiefilm van het Catharina Onderzoeksfonds gepresenteerd.

10e en 11e hoogleraar

Oncologisch chirurg dr. Ignace de Hingh werd benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. De Hingh bekleedt daar de nieuwe parttime leerstoel ’Integrale benadering van patiënten met een gastro-intestinale maligniteit’. Deze leerstoel wil de zorg verbeteren voor patiënten die kanker hebben in een van de buikorganen door onder meer onderzoek te doen naar de oorzaak, de bestrijding en de behandelmethoden. Inmiddels staat de teller al weer op 11 hoogleraren. Ook cardioloog-elektrofysioloog dr. Lukas Dekker is benoemd tot hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Zijn deeltijd leerstoel ‘Technology for outcome-driven cardiac care’ weerspiegelt de ambitieuze samenwerking tussen het grootste hartcentrum van Nederland, de TU/e en Philips in Brainport Eindhoven.

Europese primeur

Vaatchirurgen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben voor het eerst in Europa een nieuwe techniek toegepast bij de behandeling van patiënten met een verwijde buikslagader (aneurysma). Bij twee patiënten met een complexe verwijding werd een nieuw type stent (buisje) in de buikslagader geplaatst om het bloedvat te verstevigen. Dit voorkomt dat de slagader scheurt. De nieuwe stent is, in tegenstelling tot de huidige stents, herplaatsbaar. Na het plaatsen kan de stent weer ingeklapt worden om bijvoorbeeld enkele millimeters hoger of lager opnieuw uitgevouwen te worden. “We kunnen de stent dus zeer nauwkeurig plaatsen”, legt vaatchirurg prof. dr. Marc van Sambeek uit. Hij verwacht dat door deze stent het aantal heroperaties zal verminderen.