Resultaten waar we trots op zijn

Santeon resultaten

Het Catharina Ziekenhuis heeft de zorg voor borstkanker, heupartrose en een CVA (beroerte) nog verder verbeterd. “Door onze processen en resultaten van behandelingen te vergelijken met die van andere Santeon ziekenhuizen zien we waar we ons kunnen verbeteren. Bovendien is een oplossing voor een vraagstuk binnen één van de zes andere Santeon ziekenhuizen vaak al voorhanden”, aldus borstkankerchirurg Yvonne van Riet van het Borstkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis. De Santeon ziekenhuizen vinden het belangrijk transparant te zijn over de uitkomsten van zorg. Hierbij leggen zij de focus op zaken die er echt toe doen voor patiënten. Inmiddels werken de Santeon ziekenhuizen op 11 verschillende aandoeningen in verbetertrajecten samen.

Zinnige Zorg

De Remote Care afdeling van het ziekenhuis blijkt een belangrijke koploper in Nederland. De verpleegkundigen monitoren op afstand zo’n 1500 patiënten met een ICD. De ICD is een klein apparaatje met een shockfunctie dat direct ingrijpt bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Elke nacht voert de ICD automatisch een hartcontrole uit, zonder dat de patiënt dit merkt. De ICD, die in het lichaam van de patiënt zit, communiceert met een kastje naast het bed van de patiënt. Via dat kastje wordt, als er afwijkende waarden zijn, automatisch een rapport verzonden naar het ziekenhuis. Op deze manier worden belangrijke zaken eerder ontdekt en kan er beter naar gehandeld worden. Deze vernieuwende werkwijze behoorde tot de laatste vijf zorgvernieuwingen tijdens de VGZ Zinnige Zorg Award 2018, de publieksprijzen die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorgvernieuwingen die leiden tot zinnige zorg.

Live vanuit het ziekenhuis

Een bijzondere dag! Omroep Brabant besteedde een dag lang aandacht aan het tienjarig bestaan van het Catharina Kanker Instituut. Onder de naam ‘Over leven met Kanker’ werd de hele dag op radio, tv en internet stil gestaan bij kanker. Patiënten, specialisten en andere zorgverleners komen aan het woord en delen hun verhaal ‘Over leven met Kanker’. Verslaggevers van Omroep Brabant keken mee achter de schermen van het Catharina Kanker Instituut, deden live verslag van operaties en volgden de reis van de patiënt door ons ziekenhuis. In november ging het ziekenhuis nog een keer live. Tijdens de Hartweek werden twee hartoperaties live uitgezonden via onder meer AD.nl en ED.nl en via het Facebook-kanaal van het ziekenhuis. De vele vragen van kijkers uit het hele land werden live beantwoord door een hartchirurg in de zaal.