Resultaten waar we trots op zijn

Wereldprimeur

Het jaar werd afgetrapt met een heuse wereldprimeur. Cardiologen van het Catharina Ziekenhuis zijn erin geslaagd om voor het eerst ter wereld bij mensen het hart plaatselijk te koelen tijdens een hartinfarct. Door een deel van het hart vóór en na het dotteren te koelen kan volgens de cardiologen de schade van het hartinfarct mogelijk worden beperkt en een aanzienlijke gezondheidswinst worden behaald. Deze innovatieve procedure is samen met wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en LifeTec Group in Eindhoven ontwikkeld.

OVHIPEC

Goed nieuws voor vrouwen met eierstokkanker met uitzaaiingen in de buikholte. Uit onderzoek is gebleken dat een buikspoeling met verwarmde chemotherapie, hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC), de overlevingskans met 10 procent verbetert. Het positieve advies van Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft ervoor gezorgd dat de operatie vanaf 1 maart 2019 wordt vergoed. De OVHIPEC-operatie wordt in tien Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerd. Voor vrouwen uit de regio Brabant en Noord-Limburg is het Catharina Ziekenhuis het behandelend centrum.

Beeldgeleide chirurgie ondersteunt chirurg in zoektocht naar kankercellen

Nog een baanbrekend onderzoek in de eerste maand van het jaar. Het inspuiten van een fluorescerende contrastvloeistof bij patiënten met endeldarmkanker vóór een operatie, maakt het voor chirurgen tijdens de operatie mogelijk om nog nauwkeuriger tumorweefsel te verwijderen en gezond weefsel te sparen. Drie Nederlandse ziekenhuizen zijn gestart met dit onderzoek om darmkanker nog beter te behandelen. Het gaat om het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Erasmus MC in Rotterdam en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven in samenwerking met het Centre for Human Drug Research (CHDR).