Dit waren onze
hoogtepunten

in 2018!

Het jaar loopt op zijn einde en de feestdagen staan voor de deur. Een mooi moment om terug te kijken op de hoogtepunten van 2018. En die waren er volop. We lichten vijf van onze vele hoogtepunten toe, waaronder zelfs een Europese primeur en een Wereldprimeur!

1

Een nieuw elektronisch patiëntendossier!

November - Vrijdag 30 november stapten wij over op een nieuw elektronisch patiëntendossier: HiX. Om stipt half twaalf werd door een gezamenlijke druk op de knop het officiële startsein gegeven. Honderden medewerkers waren getuige van dit bijzondere en feestelijke livegang-moment.


Sinds 30 november kunnen patiënten ook inloggen op het patiëntportaal MijnCatharina via www.catharinaziekenhuis.nl/mijncatharina. Met MijnCatharina kunnen patiënten onder andere met een verwijzing zelf een afspraak plannen, een vraag stellen aan hun zorgverlener en uitslagen bekijken.

2

Wereldprimeur voor cardiologen

Januari - al vroeg in het jaar mochten we een wereldprimeur naar buiten brengen. In januari lukte het onze cardiologen om voor het eerst ter wereld bij mensen het hart plaatselijk te koelen tijdens een hartinfarct. Door te koelen kan volgens de cardiologen de schade van het hartinfarct mogelijk worden beperkt en een aanzienlijke gezondheidswinst worden behaald. “We hebben aangetoond dat het technisch mogelijk is het hart tijdens een hartinfarct op een veilige manier plaatselijk te kunnen koelen”, aldus cardioloog/intensivist Luuk Otterspoor.

3

‘Over leven met Kanker’;
een dag live vanuit het ziekenhuis

Juni - Omroep Brabant besteedde op donderdag 21 juni een dag lang aandacht aan het tienjarig bestaan van het Catharina Kanker Instituut. Onder de naam ‘Over leven met Kanker’ werd de hele dag op radio, tv en internet stilgestaan bij kanker. Patiënten, specialisten en andere zorgverleners kwamen aan het woord en deelden live vanuit de centrale hal van ons ziekenhuis hun verhaal over leven met kanker. Je kunt verschillende fragmenten terugkijken via onze website.

4

Europese primeur voor vaatchirurgen

September - de vaatchirurgen van ons ziekenhuis hebben voor het eerst in Europa een nieuwe techniek toegepast bij de behandeling van patiënten met een verwijde buikslagader (aneurysma). Bij twee patiënten met een complexe verwijding werd een nieuw type stent (buisje) in de buikslagader geplaatst om het bloedvat te verstevigen. Dit voorkomt dat de slagader scheurt. De nieuwe stent is, in tegenstelling tot de huidige stents, herplaatsbaar. Na het plaatsen kan de stent weer ingeklapt worden om bijvoorbeeld enkele millimeters hoger of lager opnieuw uitgevouwen te worden. Vaatchirurg prof. dr. Marc van Sambeek leidt het onderzoek waaraan elf ziekenhuizen uit Duitsland, Spanje, Italië en Nederland deelnemen. De verwachting is dat de stent binnenkort ook beschikbaar komt voor andere ziekenhuizen.

5

Nieuwe routenummers én voordeur

Maart en juni - na ruim 25 jaar ging in maart ons routenummersysteem op de schop. Door de vele verbouwingen en renovaties was de bewegwijzering gedateerd. Het was dan ook hoog tijd voor verbetering! Nieuw aan het systeem is dat alle routenummers vanaf alle ingangen en locaties in het ziekenhuis te vinden zijn door simpelweg de verwijsborden naar het betreffende routenummer te volgen. Onze centrale hal is het algemene startpunt. En er werd nog meer vernieuwd: in juni werd de nieuwe voordeur geopend. Geen opstoppingen meer, maar vlot naar binnen door onze nieuwe ingang met twee schuifdeuren. Een stuk patiëntvriendelijker!