Gedreven door het leven


‘Klein wondje heeft in India grote impact op een hele familie’

Luc Laumen, een jonge arts werkzaam op onze afdeling Dermatologie, liep al jaren rond met één droom: een ontwikkelingsproject starten in het buitenland. “Samen met mijn ouders en zusje gingen we elk jaar naar een gekke bestemming, ver weg. Niet in een luxe hotel maar liever reizen met een kleine rugzak”, vertelt Luc.

“Een van de laatste reizen die ik maakte met mijn ouders, was naar India. Het contrast met Nederland kan niet groter. Om een voorbeeld te geven, het land kent meer dan een miljoen hindoeïstische goden, die ieder een vrije dag kennen. Het straatbeeld is chaotisch. De verschillen tussen arm en rijk zijn belachelijk. Maar hierdoor snapte ik al wel op jonge leeftijd dat we geluk hebben dat we in Nederland geboren zijn. Tegelijkertijd groeide daarmee het verlangen ooit iets terug te doen voor mensen die minder geluk hebben.”

Documentaire

Deze kans kwam sneller dan verwacht. “Na mijn studie Geneeskunde ging ik met een vriend naar een schooltje (genaamd SISP) in het zuiden van India om een interactieve documentaire te maken over het belang van scholing bij straatkinderen. Ik kwam terecht in het plaatsje Kovalam en zag opnieuw met eigen ogen hoe groot het verschil tussen arm en rijk was, tussen het leven in de slums en de stad. Goede gezondheidszorg is niet voor iedereen toegankelijk. De allerarmsten verdienen 1,50 euro per dag terwijl antibiotica al snel 10 euro kost. In het straatbeeld zie je daarom veel mensen met open wonden. Met mijn medische achtergrond vond ik dat verschrikkelijk om te zien. Maar alleen kun je onmogelijk iedereen helpen”, benadrukt hij.

BBeterzorg

Het toeval wilde dat de vader van de vriend waarmee hij in India de documentaire maakte, directeur was van het wondexpertisecentrum BBeterzorg. “Het was alsof alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Ik was op het juiste moment op de juiste plaats.” Na diverse contacten met BBeterzorg en de directeur van het schooltje in Kovalam, Paul van Gelder, is besloten een klein wondcentrum op te zetten naast het schooltje; SISP woundcare.

Klein wondcentrum

In het wondcentrum worden mensen geholpen die leven onder de armoedegrens. “We hebben een lokale verpleegkundige aangenomen die elke dag op haar scootertje patiënten bezoekt en verzorgt. Vergelijk het met een soort thuiszorg in Nederland. Het wondcentrum is belangrijk aangezien een klein wondje een grote impact kan hebben op een hele familie. Als iemand uit een gezin ziek is en niet meer het kleine beetje geld binnenbrengt, dan heeft een heel gezin honger. We kunnen ons dat hier niet voorstellen, maar daar kunnen de gevolgen van een enkel wondje desastreus zijn”, legt Luc uit.

Ambities

De komende vijf jaar neemt BBeterzorg de financiering voor het centrum in Kovalam voor zijn rekening. “In de toekomst hoop ik weer naar India te gaan. Mijn ambities reiken verder. Ik wil nog meer impact maken, hopelijk kunnen we de komende jaren nog veel meer mensen helpen in andere dorpen van Zuid-India.”