Werkend leren
dankzij leerunit

Trots, dat zijn teamleider Janine Clevers en onderwijsadviseur Cindy Machiels-Korsten op de pilot leerunit die in februari op verpleegafdeling Chirurgie (5-oost) van start ging: een leeromgeving waar diverse studenten vanuit zowel mbo- als hbo-opleidingen Verpleegkunde werken én leren. Studenten ‘runnen' zelfstandig een unit van acht bedden voor patiënten met op de achtergrond een leerunitcoach. De pilot pakte zo goed uit dat de unit nu een vast onderdeel wordt van de verpleegafdeling.

Uitdagend voor alle leerjaren

Op de leerunit staat onderwijs centraal. De studenten worden begeleid door een gediplomeerd verpleegkundige, die speciaal opgeleid is voor de rol van leerunitcoach. De praktijkopleider en leerunitcoach zien toe op het succesvol leren van studenten. De nieuwe visie op leren van het Catharina Ziekenhuis (O2) vormt het uitgangspunt. Zo mogen de studenten gedurende hun leertraject steeds meer taken zelfstandig uitvoeren: zowel basis als complexe handelingen. Het gaat om verpleegtechnische handelingen, zoals het prikken van een infuus, maar ook taken zoals het in orde maken van de ontslagpapieren. Het werken op de leerunit moet voor alle leerjaren uitdagend zijn.”

Voor eigen leerdoelen werken

Janine Clevers: “We zijn gestart met de vraag ‘wat is onze visie en doel om een leerunit te starten?’ Ons uitgangspunt is het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Wij passen onze nieuwe visie op leren toe. Wij zien dat de studenten die deelnemen aan de leerunit eerder feedback geven en coördinerende taken op zich nemen. Dat leren ze echt op de leerunit. De studenten leren hun eigen leerdoelen te definiëren en op te komen voor hun eigen leerproces. De studenten van de leerunit zijn zich direct bewust van het feit dat ze moeten werken voor hun eigen doelen.”

Studenten groeien in hun rol

“De leerunit verkleint de overgang van student naar werken op de afdeling”, vertelt Janine Clevers. “Onder begeleiding van hun coach ervaren zij hoe het is om zelf de regie te pakken. We hebben niet alleen gekozen voor de derde- en vierdejaars studenten, maar juist een mix van alle leerjaren. De coach laat de studenten begeleid los, terwijl ze aan het leren zijn. De leerunit is een afgebakend deel waar patiënten met colorectale (onderbuik) chirurgie liggen. De studenten worden zich bewust van de gehele context van zorg; samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en coördineren passend binnen hun eigen leerdoelen.” Cindy Machiels-Korsten vult aan: “Wij zijn zeer enthousiast, omdat we de studenten snel zien groeien in hun rol. Vanuit het team van 90 verpleegkundigen zijn er nu 10 coaches. Zij dragen het werken op de leerunit! Het merendeel van de studenten wil blijven na hun leerperiode en patiënten zijn heel tevreden. Zij zien veel meer continuïteit aan hun bed en zijn blij met de aandacht van studenten.”

Hele team staat achter leerunit

Janine en Cindy sluiten af: “De leerunit kan uitgebreid worden naar andere afdelingen. Afdelingen kunnen bij ons informatie opvragen. Wij willen meegeven dat er goed voorbereid vanuit de visie op kwaliteit van zorg gestart moet worden. Dat goede samenwerking tussen praktijkopleiding en leidinggevende een randvoorwaarde is. Het hele team van 90 verpleegkundigen staat achter de leerunit. Dit is nog een randvoorwaarde. In het begin was het veel investeren in de leerunit. Als het eenmaal loopt, begeleid je als verpleegkundige studenten op een nieuwe manier. Door het coachen en studenten meer zelfstandigheid te geven, heb je als verpleegkundige meer ruimte voor bijvoorbeeld lezen van verslagen van studenten.”