Noeste arbeid
achter de schermen


IT-vernieuwingen

In 2018 krijgen we ons nieuwe EPD, HiX. Daarnaast hebben we een aantal IT-vernieuwingen. Een aantal zijn noodzakelijk om met het nieuwe EPD te kunnen werken. Maar we doen het ook om ons IT-platform toekomstbestendig te houden. Na deze vernieuwingen zijn we voor de komende jaren weer helemaal up-to-date. Sommigen hebben er nog niet veel van gemerkt. Anderen heeft het al het nodige bloed, zweet, tranen en gelukkig ook werkplezier gekost. We spraken een paar collega’s, wiens leven op dit moment vooral uit systemen bestaat.

Voedingssysteem Amyyon

Naam: Mattie Teklenburg
Functie: coördinator bedrijfsbureau keuken
Rol in het project: functioneel beheerder


“Lange tijd was ik kok in ons huis, nu functioneel beheerder. Ook wel de ‘uitgekookte kok’ genoemd. Voor Amyyon ben ik verantwoordelijk voor het juist werken van de software. En ja, we zijn erg kritisch. Het systeem wordt al gebruikt in verschillende ziekenhuizen, maar wij stellen hoge eisen aan de software. Samen met MICT ben ik in september aan het testen geslagen. De afgelopen weken zijn ook alle collega’s getraind die er nu mee werken. Acht voedingsassistenten kregen training van de leverancier en zij trainden hun 82 collega-voedingsassistenten. Dus de mooie ‘train-de-trainer-methode’, volgens de nieuwe opleidingsvisie van ons ziekenhuis.”


“Ik vind het prachtig om iets nieuws te maken”, vertelt Mattie. “Het softwarepakket was er, maar het was nog een lege doos. Ook erg leuk: we werken nu met tablets. Dat is nieuw voor ons allemaal.” Het contact met de leverancier en MICT is heel prettig en leerzaam volgens Mattie. “Weer een compleet andere business dan de keuken. En al die kennis en expertise is nodig. Je moet het samen doen!”

Catharina Datawarehouse

Naam: Arthur Bouwman
Functie: anesthesioloog
Rol in het project: een van de initiatiefnemers voor de ‘onderzoeksplekken’ (samen met collega Erik Korsten)


“Door het project Impuls met Philips en TU/e, dat tegenwoordig e/MTIC heet, stuitten we op de enorme behoefte aan een goede ontsluiting van onderzoeksgegevens: altijd bij je data kunnen om het te bekijken, bewerken en weer nieuwe gegevens op te halen. En wel zo dat het zeer goed beveiligd is. Dit is gelukt met onze nieuwe digitale onderzoeksplekken in het Catharina Datawarehouse: een digitaal platform voor ingenieurs, onderzoekers, promovendi, techneuten en data-analisten. Eenmaal ingelogd kunnen zij daar hun data beheren en verder verwerken. De USB-stick is verleden tijd.”


“Het ziekenhuis heeft hierin geïnvesteerd omdat de samenwerking in de regio met onderzoekers bij de universiteit, Philips en andere ziekenhuizen ontzettend belangrijk is geworden. Dit gaat om grote groepen onderzoekers. Deze groep bieden we nu een platform om innovaties in het ziekenhuis samen te ontwikkelen en het ook direct in het ziekenhuis te testen. Dit vergroot ons vermogen om te innoveren en dat is een prachtig gegeven. Zeker gezien alle technologische ontwikkelingen!”

Bestelsysteem Oracle

Naam: Jacco Brouwers
Functie: functioneel beheerder Oracle
Rol in het project: verantwoordelijk voor de inrichting van Oracle


“Je moet het zo zien: het merendeel van de gebruikers doet in Oracle zijn boodschappen en de factuurgoedkeuring. Daarachter zit een flinke technische machine. Ik was betrokken bij de veranderingen in die machine. Het steriel magazijn en de afdeling bereidingen van de apotheek moesten zelfs helemaal over naar Oracle, zij gebruikten nog een ander systeem. Fantastisch als je live gaat en het werkt! Er zijn natuurlijk altijd wel wat kleine problemen. Het is fijn dat ik die problemen als techneut mag oplossen. Het is natuurlijk minder leuk als het compleet fout gaat. Dan heb ik veel mopperende collega’s aan m’n bureau.”


“De overvolle agenda die ik het afgelopen jaar had door deze IT-vernieuwing vond ik wel heftig. Ik hing aan elkaar van vergaderingen, korte overleggen en trainingen. Ik leerde mijn werk goed managen. En mijn netwerk werd groter dan groot. Ik heb veel nieuwe collega’s leren kennen. Voor mij het absolute pluspunt.”

Windows 2010 + Office 2013

Naam: Nico Teuben

Functie: systeembeheerder bij MICT

Rol in het project: een van de bouwers


“Wij als ‘bouwers’ zorgen ervoor dat het werkt. Het is daarbij natuurlijk erg fijn als de software en hardware goed is. Voor Windows 10 hebben we moderne nieuwe spullen. Sindsdien zijn de performance problemen van sommige systemen sterk verminderd. Vooral met Windows 10 blijft het een uitdaging dat het werkt. Dat komt ook omdat de beveiliging steeds belangrijker wordt.”


“Ik houd van de diversiteit in mijn werk. Het ene moment komt er iemand met ‘ik heb een probleem met HiX op Windows’ en een ander moment is de opdracht drivers te updaten zonder dat iemand er last van heeft (als dat lukt is dat fantastisch). Er is genoeg werk. Windows 10 is bijvoorbeeld niet één systeem. Het zijn honderden kleine applicaties die allemaal getest en gecontroleerd moeten worden. We zetten een basis neer, we testen, daar komen opmerkingen uit, die verwerken we, we testen weer, daar komen opmerkingen uit, die verwerken we. Het is een continu proces. Het testen is op een gegeven moment wel voltooid, maar voor HiX komt elke periode een nieuwe versie uit. Je snapt het al: wij blijven altijd bezig!”

Ultimo: systeem MICT en facilitaire diensten

Naam: Raoul van Hoorn
Functie: logistiek coördinator
Rol in het project: voor de afdeling Logistiek de Self Service Portal ingericht, getest en gevuld.


“Waar voorheen een medewerker de servicedesk belde met de vraag ‘de zwarte bak zit vol, komt iemand die halen?’, geeft hij of zij de melding nu door via Ultimo. Voorheen rolde er bij mij vanuit de servicedesk een A4-tje uit de printer, waar ik vaak gemiddeld nog drie vragen over had. Met Ultimo komt die melding rechtstreeks bij mij. Geen tussenkomst van de servicedesk en eventuele vragen kan ik direct via het systeem stellen. Het brengt rust, snelheid en structuur, voor iedereen. Nu nog een tablet zodat ik niet steeds achter de computer hoef te kruipen. Dan is het nog efficiënter.”


“Mijn bijdrage voor Ultimo vanuit de afdeling Logistiek was het volledig in kaart brengen van onze producten en diensten: wat kunnen wij en wat bieden wij? Om het systeem vervolgens te vullen. De focus lag op ‘Wat hebben wij nodig om meteen aan de slag te kunnen met een melding’. Met die gedachte hebben we de hele ‘kennisboom’ Logistiek ingericht en vervolgens getest. En dan te bedenken dat we tien jaar geleden nog veel collega’s hadden die nooit een computer gebruikten. Nu gaan we steeds meer digitaal, om het werk sneller en gemakkelijker te kunnen doen. Erg leuk, het digitale tijdperk!”