Een kijkje
in de nieuwe keuken

Onze service-eenheid Facilitair Bedrijf is op verschillende fronten volop in beweging. Zo is de nieuwe spoelkeuken in gebruik genomen en waait er een gastvrije wind door de gangen. Teamleider Francois Kuijpers vertelt over de duurzame nieuwe spoelkeuken en collega’s Paulus Castelijns en Yvonne van Wijk leggen uit waarom zij gastvrijheidsstrijders zijn geworden.

Kleine wasjes, grote wasjes;
die doe je met plezier in de nieuwe spoelkeuken!

De spoelkeuken is vaak een ondergewaardeerd kindje binnen een bedrijf, maar in ons ziekenhuis is dit sinds juli van dit jaar niet meer aan de orde. De medewerkers hebben een gloednieuwe spoelkeuken gekregen. “Geen heet hok meer, veel efficiënter en ook nog eens duurzamer”, aldus teamleider centrale keuken Francois Kuijpers.

Acht collega’s wassen 365 dagen per jaar van 06.45 tot 20.15 uur per dag 3500 borden, evenzoveel messen en vorken of koffiekopjes af. Daarbij komt ook de dagelijkse keukenvaat. Kortom, alles wat vies wordt gemaakt, wat betrekking heeft tot eten en drinken binnen het ziekenhuis, gaat door de handen van de afwassers. “Stel je eens voor dat deze afdeling één dag stil ligt. Dan is het een chaos binnen het hele ziekenhuis”, legt Francois uit.

Betrokken

In maart van dit jaar is het complete ziekenhuis tijdelijk overgegaan op wegwerpservies. “Dat is een heel bewuste keuze geweest, om zo weinig mogelijk afwas te krijgen. In totaal is er 3,5 maand gewerkt om de spoelkeuken te installeren. Het is een proces geweest wat we samen met een heleboel afdelingen hebben doorlopen. Iedereen is betrokken geweest waardoor de hele verbouwing soepeltjes is verlopen”, aldus Francois.

Voordelen

De voordelen van de nieuwe spoelkeuken ten opzichte van de ‘oude’, die zeventien jaar dienst heeft gedaan, zijn enorm. “We kunnen veel efficiënter werken, met veel minder water en sop. Dat maakt de machine ontzettend duurzaam. Maar daarnaast hebben we ook heel kritisch gekeken naar het klimaat voor onze medewerkers in de keuken. Eerst was het letterlijk een hete ruimte. Dat is verleden tijd, klimaatbeheersing zorgt ervoor dat de arbeidsomstandigheden optimaal zijn”, benadrukt Francois.

Gastvrijheid hebben we hoog in het vaandel staan binnen ons ziekenhuis. Maar wanneer ben je gastvrij? Paulus Castelijns en Yvonne van Wijk, werkzaam binnen de service-eenheid Facilitair Bedrijf, trekken sinds een aantal maanden ten strijde als ware gastvrijheidsstrijders. “We leven in een tijd waarin we steeds minder aandacht hebben voor elkaar. Terwijl dit eigenlijk een kleine moeite is”, legt Yvonne uit.

Even goeiemorgen roepen tegen je collega’s. Hoe is je weekend geweest? “Het zit hem in de simpele dingen, vriendelijk zijn is geen moeite. Luisteren is vaak het allerbelangrijkste”, zegt Paulus. Yvonne vult aan: “Gastvrijheid en vriendelijkheid moeten nog meer gaan stromen door de gangen van ons ziekenhuis. Daar willen wij ons voor inzetten. Bewustzijn creëren is het allerbelangrijkste, want ook als we het druk hebben, is vriendelijk blijven een kleine moeite.”

Wensboom

Vorig jaar, rondom de feestdagen, stond er al een Wensboom in de centrale hal waar bezoekers, patiënten en collega’s grote en kleine wensen in konden hangen. “Een klein gebaar werd uiteindelijk iets groots. De warme reacties die we daar op hebben gekregen waren enorm. En we hebben ook nog een aantal wensen in vervulling kunnen laten gaan. Iets doen voor een ander zit hem niet in geld, het gaat om het gebaar”, benadrukt Paulus.

Sluit je aan als gastvrijheidsstrijder!

Acties

Zo heeft een complete familie gedineerd in de keuken van het ziekenhuis en hebben medewerkers gezamenlijk een luxe voedselpakket samengesteld voor een gezin wat het echt nodig had. “Iedereen heeft gewoon iets uit hun eigen voorraadkast thuis gepakt. Dat is toch mooi! Binnen het Facilitair Bedrijf hebben we een start gemaakt om dit soort acties op touw te zetten. Ook dit jaar komt de Wensboom terug en kijken we welke wensen we weer kunnen vervullen”, aldus Yvonne.

Koken in de keuken

Maar ook collega’s onder elkaar kunnen ‘werken’ aan hun vriendelijkheid en interesse voor elkaar. “Zo hebben we al een aantal afdelingen te gast gehad in de keuken om mee te koken. Met elkaar even wat anders doen dan bijvoorbeeld zorg verlenen. Je leert elkaar op een andere manier kennen, in een andere omgeving. We hebben ontzettend leuke reacties gehad”, besluiten ze.

Heb jij ook een leuk idee voor een bezoeker, patiënt of collega? Of heb je warme actie die ons ziekenhuis nog vriendelijker maakt? Laat het ons weten via gastvrijheidstrijders@catharinaziekenhuis.nl.