Uur van de waarheid

29 augustus en 3 oktober was het zover: de HiX testdagen! Doel van de testdagen was om fouten in het systeem te ontdekken en die voor GoLive op 30 november op te lossen. Het testen gebeurde op twee plaatsen; de Congreszaal en het noodgebouw naast onze hoofdingang. Maar wat vonden onze collega’s van deze testdagen? We spraken met Nathalie Ververs en Jeroen Aarts.

Mini ziekenhuisje hield zich kranig

SEH-arts Nathalie Ververs: “Het mini ziekenhuisje met de kleine kamers (het gebouw naast onze hoofdingang) was bijna niet berekend op zoveel personeel. Bij binnenkomst rees niet alleen de vraag of het nieuwe EPD foutloos zou werken, maar ook of het gebouw al die mensen kon ‘handelen’. De conclusie aan het eind van de dag: het gebouw heeft zich kranig gehouden en zo ook ons nieuwe EPD!”


Een plotselinge testpatiënt

Gewapend met koffie en cola zat het SEH team klaar. “Zenuwachtig grapjes maken in afwachting van de testpatiënt, die in zijn oranje hesje plots de kamer binnenkwam”, vertelt Nathalie. “Er viel een stilte en op dat moment was het uur van de waarheid aangebroken voor ons SEH projectteam! Zenuwachtig werd de testpatiënt door de secretaresse ingeschreven in het nieuwe SEH dossier en vervolgens verwezen naar de triage verpleegkundige. Nadat de urgentie was bepaald, moest de patiënt allerlei aanvullende onderzoeken (lab, X-thorax) ondergaan en ook een consult van de SEH-arts om tot een definitieve diagnose te komen.”


Oogcontact tijdens spannend moment

“Stap voor stap doorliep de patiënt zijn spoedeisende hulptraject in het nieuwe EPD. De SEH-arts deed haar onderzoek, noteerde de bevindingen en plaatste een interne order voor verpleging en ‘orderde’ ook nog een consult voor een medespecialist. Even werd het spannend tijdens het maken van een DBC. Het leek even helemaal niet goed te werken. Oogcontact over en weer naar de ChipSoft consultants vanuit het hele team: “Help het werkt niet!” Maar het was gelukkig een klein foutje in het script en het EPD functioneerde zoals het hoorde.”


Patiënt en EPD Testscript overleefd

“Al redelijk snel konden wij concluderen dat niet alleen de patiënt, maar ook ons nieuwe EPD dit testscript had overleefd! Yes! Alles ging zoals voorbereid en gehoopt. Uiteraard blijven er een flink aantal SEH specifieke aandachtspunten over, die zeker ook allemaal nog getest moeten worden en/of door Chipsoft aangepast moeten worden om aan te sluiten op onze huidige veilige werkwijze, maar deze test was veel belovend! Wij kijken uit naar de tweede integrale testronde!”

We zijn er klaar voor

Jeroen Aarts, Verpleegkundig Specialist Intensive Care, nam eveneens deel aan de eerste testdag. We vroegen hem: 'Ben jij klaar voor het nieuwe EPD?’ Jeroen heeft er vertrouwen in. “Gedurende de afgelopen maanden heb ik samen met een groep enthousiaste verpleegkundigen en artsen het HiX IC-EPD mee ingericht. De verandering op de IC is extra groot aangezien we bij de implementatie van HiX ook starten met een Patiënt Data Management Systeem (PDMS) als vervanging op onze papieren patiëntbewaking.


De processen binnen de IC zijn onder de loep genomen, aangepast waar nodig en verwerkt binnen HiX. Tijdens de laatste testdag hebben we ons EPD in combinatie met PDMS kunnen testen. Ook binnen het integrale ziekenhuisproces hebben we de spoed interventie oproep en daaropvolgende IC-opname kunnen doortesten. Zoals bij iedere eerste grote test zijn er enkele aandachtspunten aan het licht gekomen waar wij en ChipSoft de komende tijd mee aan het werk kunnen. Al met al hebben we al veel stappen gezet en heb ik er goed vertrouwen in dat we uiteindelijk een mooi systeem kunnen implementeren.”