Een kopje thee met
Ellen Cregten,

secretaris van de
Raad van Bestuur

“Vanaf het eerste moment voelde ik me erg welkom in het Catharina Ziekenhuis. In ons ziekenhuis werken heel prettige mensen die veel geduld hebben en aan mij als niet-zorgprofessional willen uitleggen hoe het hier werkt.” Ons ziekenhuis straalt volgens Ellen aan alle kanten innovatie uit. “Dat trekt volgens mij ook weer gedreven mensen aan. Dat merk ik vooral als mijn collega’s vol passie vertellen over hun werk, dat werkt aanstekelijk.”

Bijdrage leveren

Ellen werkte eerder bijna negen jaar als secretaris bij een GGZ-instelling, tot ze door een oud-collega werd getipt over een vacature bij het Catharina Ziekenhuis. “Ik had altijd al de wens om ooit in een ziekenhuis te werken. Toen mijn vader vorig jaar ernstig ziek werd, merkte ik ook zelf hoe belangrijk de ziekenhuisomgeving op dat moment voor je is. Ik realiseerde me toen nog meer dat ik graag een bijdrage wilde leveren aan de zorg in het ziekenhuis. Mijn vader is in oktober helaas overleden, maar hij heeft nog wel meegemaakt dat ik werd aangenomen in het Catharina Ziekenhuis, dat vond ik heel fijn.”

Adviseur én afdelingsmanager

Als secretaris geeft Ellen advies aan de bestuurders van ons ziekenhuis, maar is ze tegelijkertijd ook afdelingsmanager van het bureau Raad van Bestuur, waar bijvoorbeeld het secretariaat, de juristen en een strategisch adviseur onder vallen. Een gemiddelde werkweek is voor een belangrijk deel gevuld met overleggen: met het MT, met de Raad van Bestuur, maar bijvoorbeeld ook met het Stafbestuur VMS en de OR. “Ik bewaak daarbij de bestuurlijke besluitvorming. Ik zorg bijvoorbeeld dat alle beslissingen die in het ziekenhuis worden genomen ook met alle betrokken partijen zijn besproken. Ik houd ervan om processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Hoewel ik van structuur houd, moet een werkwijze of procedure wel altijd zinvol zijn.”

Opgeruimd huis

In het ziekenhuis houdt Ellen van structuur, efficiëncy en onderzoeken hoe processen strakker of beter kunnen. Thuis is dat een tikkeltje anders: “Als ik ’s avonds thuiskom, vind ik het vooral lekker om de controle los te laten. Mijn huis is niet strak opgeruimd, een huis is om in te leven en ik vind het wel gezellig als het een beetje rommelig is. Een opgeruimd huis is trouwens ook onmogelijk met mijn dochters Lena (10) en Marie (8), hoewel Marie dan wel weer graag opruimt!”

Voor de patiënt

De komende tijd wil Ellen onder andere de juridische positie binnen het ziekenhuis verder verstevigen. Bijvoorbeeld door het uitbreiden van het aantal juristen, dat is hard nodig. “Ook zou ik het mooi vinden als we in ons ziekenhuis een platform ontwikkelen waarin alle juristen in ons ziekenhuis elkaar ontmoeten.” Een ander belangrijk voornemen: regelmatig een kijkje nemen op de verschillende afdelingen in het ziekenhuis. “Juist die binding vind ik belangrijk. Als ik vanuit mijn werkplek de gang in loop, sta ik zo midden tussen de patiënten. Dan weet je waar je het voor doet.”