Aansterken met een boterham met pindakaas én hagelslag

De koffie voor deze meneer is altijd met twee zakjes suiker, de oudere dame wil haar brood zonder de korstjes en die jonge vrouw lust alleen milkshakes met vruchtensmaak. Dit is in een notendop een willekeurige ochtenddienst van onze voedingsassistenten. Zeven dagen per week zorgen zij iedere ochtend en avond dat onze patiënten niks te kort komen en belangrijker nog: snel herstellen.

De vroege dienst van voedingsassistente Kirsten Wijbenga op de verpleegafdeling Chirurgie begint met het doornemen van een lijst van de opgenomen patiënten. “Op het overzicht dat ik uit Ezis haal, kan ik precies zien welke patiënt wat wel en niet mag hebben”, vertelt Kirsten. Hoewel alle voeding is afgestemd op de individuele patiënt, is er ook een overeenkomst: “We willen dat ze snel aansterken.”

Ziek van frisdrank

Dankzij de broodserveerwagen kunnen patiënten altijd zelf kiezen wat ze op dat moment willen eten, “er zijn bijvoorbeeld ooit patiënten die graag een boterham met pindakaas én hagelslag willen.” Uiteraard houdt Kirsten wel goed in de gaten wat past in het dieet van de patiënt. “Soms moet ik streng zijn. Bijvoorbeeld als een diabetespatiënt om appelsap vraagt, dat mag echt niet.” Ook familieleden nemen soms iets mee, zoals een fles frisdrank. Kirsten: “Dat is lief bedoeld, maar sommige herstellende patiënten kunnen daardoor juist weer heel ziek worden.”

Slecht nieuws

Leuke aspecten van het werk vindt Kirsten het contact met haar collega’s (ruim negentig) en de patiënten. “Er is niet altijd tijd voor, maar patiënten waarderen het als je een praatje met ze maakt.” Op de hoogte zijn van iemands situatie is ook noodzakelijk: “Als je net slecht nieuws te horen hebt gekregen, zit je echt niet te wachten op het menu voor vanavond. Dat moet je wel weten en aanvoelen.” Tijdens de ontbijtronde wordt een patiënt die ligt te slapen even met rust gelaten. “Deze vrouw heeft zoveel pijn dat ze ’s nachts nauwelijks slaapt. We rijden straks nog wel een keertje langs voor een ontbijt.”

Wit pak

Patiënten zijn vaak een open boek voor de voedingsassistenten. Tijdens het ophalen van het ontbijt laat een man zonder te aarzelen zijn stoma zien. “Daar moest ik in het begin wel even aan wennen”, vertelt Kirsten. “Patiënten zien mijn witte pak en dan is het goed. Mensen kennen vaak geen schaamte, soms kletsen ze zelfs tegen me vanuit een toilet.” Kirsten blijft wel alert. Tijdens de ochtenddienst zijn er een paar patiënten die nuchter moeten blijven. “Als ik daar niet goed op let, kan een operatie of onderzoek niet doorgaan.”

Gepureerde biefstuk

Nadat de borden en bestek van het ontbijt zijn opgeruimd is het tijd voor de koffieronde. Ook wordt het menu uitgereikt waaruit patiënten een diner kunnen samenstellen. Iedere patiënt mag een menu samenstellen door producten en een bereidingswijze aan te kruisen. “Ook daar let ik altijd goed op, want we willen niet dat iemand per ongeluk zijn biefstuk gepureerd krijgt geserveerd.” Tijdens de koffieronde krijgen patiënten tussendoortjes aangeboden. “Eten en drinken stimuleren we op alle mogelijke manieren. Dat zorgt voor herstel en daar doen we het natuurlijk allemaal voor.”