Gedreven door het leven

Ineke Arts en Els van der Velde


De bijzondere verhalen achter haardonatie

‘Een kaal hoofd mag een kind niet in de weg staan’

Ineke: We staan er misschien wat minder bij stil: kinderen die een pruik nodig hebben vanwege chemotherapie, per jaar zo’n 500. “Een mooie pruik is haast onbetaalbaar en het bedrag wat de zorgverzekeraar vergoedt is te verwaarlozen. En als met mijn haar kinderen een gratis pruik kunnen krijgen, dan vind ik het niet erg om met een kort koppie rond te lopen.” HR-adviseur Ineke Arts is nog vijf centimeter verwijderd van een knipbeurt. Ze verwacht over een half jaar voor de derde keer haar lange lokken in te kunnen ruilen voor een pittig kort kapsel.

‘Nog altijd vieren we het leven en herdenken we de ziekte’

Els: “Het heeft zo moeten zijn, zo zie ik het echt. Het afknippen van mijn haar voor de Haarstichting wilde ik doen op een bijzonder moment. Met het lopen van de Samenloop voor Hoop en de Omroep Brabant dag ‘Over leven met Kanker’, was dit het juiste moment.” De afgelopen weken was Els het gezicht van de ‘Haaractie’ tijdens ‘Over leven met Kanker’ van Omroep Brabant waarin dames met lang haar werden opgeroepen hun lange lokken te laten knippen voor het goede doel. “Ik heb dagelijks te maken met kankerpatiënten en zie hoe belangrijk een mooie pruik kan zijn. Kaal worden heeft een grote impact op de identiteit van een mens”, vertelt Els van der Velde (radiotherapeutisch laborant), “en voor mij is het maar haar.”

Groeien

Ineke: “Ik heb gekozen om mijn haar te doneren aan Stichting Haarwensen, omdat het voor kinderen is. Daarnaast heeft de stichting geen enkel commercieel oogmerk en krijgen kinderen de pruik of het haarwerk gratis. En kinderen die een pruik nodig hebben, hebben er vaak meerdere nodig omdat ze nog volop in de groei zijn”, vertelt Ineke. Een mooie pruik is gemaakt van echt haar en kost ruim 3000 euro. Van dit bedrag vergoedt de zorgverzekeraar 450 euro. “Voor de meeste ouders is dit dus niet te betalen en zeker niet vaker. Ik vind het hartverscheurend dat niet alle kinderen een pruik kunnen dragen, enkel door de kosten die daaraan zijn verbonden. Geld mag wat mij betreft nooit een reden zijn om af te zien van een pruik. Het is zo belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.”

Dankbaar

Els: Zelf kreeg Els 15 jaar geleden te maken met kanker in de privésfeer. “Mijn man kreeg zaadbalkanker. Gelukkig heeft mijn man het traject succesvol doorlopen en is hij genezen. Maar dat heeft ons gezin heel bewust en dankbaar gemaakt voor het leven. Nog altijd vieren we het leven en herdenken we de ziekte”, benadrukt ze. Zo liep Els een aantal weken geleden met een team de Samenloop voor Hoop in Veldhoven. “Dat zijn momenten om stil te staan, te herdenken en te vieren. Vrienden, familie en collega’s liepen met ons mee om zoveel mogelijk geld op te halen. Mijn man heeft de ziekte overleefd, het leven is niet vanzelfsprekend en als we iets terug kunnen doen of bijdragen aan onderzoek, dan doen we dat”, vertelt Els.

Grote impact

Ineke: Het verliezen van je haar heeft naast de ziekte een grote impact, bij volwassenen maar zeker bij kinderen. “Een kaal hoofd maakt je zichtbaar anders dan je leeftijdsgenootjes. Een kind wat kanker krijgt, is al iets wat niet hoort. Dat hebben we helaas niet in de hand. Waar we wel wat aan kunnen doen, is zorgen dat een kaal hoofd een kind niet in de weg staat om op te groeien tot een evenwichtige volwassene. Dat is voor mij het allerbelangrijkste, mijn haar is daar ondergeschikt aan.” Het haar dat je afknipt moet minimaal 30 centimeter zijn en alle natuurlijke haarkleuren zijn welkom, behalve grijs. “Dus zolang de grijze plekken niet doorzetten, blijf ik doneren aan de stichting.”

Stichting Haarwensen is er voor kinderen tot en met 18 jaar.

Kijk voor informatie en het doneren op www.haarwensen.nl.

Cirkel compleet

Els: “Voordat ik in het Catharina Ziekenhuis kwam werken, werkte ik bij de Keuringsdienst van Waren. Iets heel anders. We verhuisden naar Eindhoven en toen werd mijn man ziek. Dat was mijn eerste kennismaking met het Catharina Ziekenhuis. Nadat mijn man was genezen wilde ik iets kunnen betekenen voor kankerpatiënten. Dus heb ik in het Catharina Ziekenhuis de opleiding tot radiotherapeutisch laborant gevolgd en ben ik in 2005 begonnen op de afdeling Radiotherapie. Daar heb ik nooit een moment spijt van gehad. Hoe slopend de ziekte kanker kan zijn, hoe positief de patiënten vaak zijn. De meeste patiënten komen voor genezing, je bouwt een band op met ze. Je kunt echt iets betekenen, zelfs als alleen nog pijnbestrijding rest. Dat geeft me veel voldoening.”

De Nederlandse Haarstichting is er voor iedereen met haarproblemen en haarziekten. Kijk voor informatie en het doneren op www.haarstichting.nl